maandag 14 oktober 2013

Judith Koelemeijer Hemelvaart

Judith Koelemeijer is vooral bekend geworden door haar boek: Het zwijgen van Maria Zachea, het verhaal van haar familie. Dit was het begin van een enorme hausse aan boeken over familiegeschiedenissen, inmiddels een zeer geliefd genre.
Hemelvaart is autobiografisch, samen met 5 vriendinnen ging Judith in de zomer van 1985 vakantie vieren op Paros, één van de Griekse eilanden. Ze hebben een heerlijke vakantie met alles wat je je bij zo'n reisje voorstelt: zon, zee, disco's, vakantievriendjes. De laatste avond gaan 4 van de vriendinnen terug naar de tent, zij vinden het mooi geweest, de volgende dag moesten ze met de veerboot mee. Judith en Annette besluiten nog door te feesten. Als alle kroegen dicht gaan weet iemand nog een cafeetje ergens in het binnenland, en Judith en Annette stappen achterop de motor, Judith bij Nikos, en Annette bij een Duitse jongen. Judith en Nikos wachten al een tijdje bij het cafeetje, en gaan terug omdat de anderen wel heel lang op zich laten wachten. Dan blijkt dat er een ongeluk gebeurd is, Annette en haar motorrijder waren de weg kwijt, en stonden stil. Een andere motor is op hen ingereden. Annette is zwaargewond en wordt overgebracht naar een dokter. De volgende ochtend wachten ze op een helicopter die ze naar het vaste land kunnen brengen, maar Annette overlijdt. Het is 15 augustus, Maria Hemelvaart. En dan heb je het beeld waarmee dit boek is aangekondigd: 5 meisjes, 6 rugzakken en een doodskist.
Judith vindt zichzelf een week later terug op kamers in Baarn, waar ze een opleiding op de Jelburg is gestart, ongelofelijk, wat een contrast.
Meer dan 25 jaar later besluit Judith om precies uit te zoeken wat er allemaal gebeurd is, ze zoekt haar oude vriendinnen op, de familie van Annette, gaat naar Paros om het proces verbaal te zoeken, en zoekt naar de Duitse jongen.
Het gegeven vond ik zeer aansprekend, maar na het lezen van het boek bleef ik een beetje met een onbevredigend gevoel achter, ik had misschien iets meer emotie verwacht, iets meer over de gevoelens van de 6 vriendinnen. Ik ben heel benieuwd wat andere lezers van dit boek vinden!

Loes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten